Smaczna kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Spośród szerokich wariantów, które oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, kolorów i duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Typowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to też takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie dania
Pasty są bazą włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. jedzenie w biance Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, tortellini, minestrone oraz liczne desery – np. tiramisu czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film