włoska restauracja bez glutenu Kraków

Smaczna kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Spośród szerokich wariantów, które oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, kolorów i duża porcja składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie potrawy

Typowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to też takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Popularne włoskie dania

Pasty są bazą włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. jedzenie w biance Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty można jeść codziennie.

Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.

Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, tortellini, minestrone oraz liczne desery – np. tiramisu czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film